SON DAKİKA

Mührü Hilal

Hz. Peygamberin güzel ahlak ile ilgili tavsiyeleri

Hz. Peygamberin güzel ahlak ile ilgili tavsiyeleri
Bu haber 23 Ekim 2019 - 22:41 'de eklendi ve 976 views kez görüntülendi.

Bu dünyada bulunuşumuzun gayesi, Allah’ın sevdiği, razı olduğu bir kul olmaktır. Bizi yaratan ve her an rızıklar veren Rabbimiz, bizden güzel ahlaklı bir kul olmamızı istiyor. Ayet-i Kerimede Allah’ın bizi güzel hal ve hareketler yapmamız için yarattığı haber veriliyor: ‘’O, hanginizin daha güzel amel yapacağını sınamak için ölümü ve hayatı yaratandır. O, mutlak güç sahibidir, çok bağışlayandır.’’ (Mülk; 2)

Demek ki biz başıboş yaratılmadık, yaptıklarımız bir bir takip ediliyor. Hangimiz daha güzel hal ve hareketler yapacağız diye devalı suretle imtihandan geçiriliyoruz. Allah Azze ve Celle sadece bizim ahlakımıza değer veriyor, bize onunla kıymet biçiyor. Peygamber Efendimiz (s.a.v) güzel ahlak sahibi olmanın Allah-u Zülcelal katındaki değerini şöyle haber veriyor: ‘’Allah sizin, ne dış görünüşünüze ne de mallarınıza bakar. Ama O, sizin kalplerinize ve işlerinize bakar’’ (Müslim, Birr, 33)

Hepimizin bildiği gibi ahiret aleminde geçer akçe, iman ve salih ameldir. Kalpteki imanın en büyük tezahürü ise kişinin olgun bir ahlaka sahip olmasıdır. Peygamber (s.a.v) bu hususu bildirmek için şöyle buyurmuştur:

‘’Mü’minler arsında imanca en kamil olanı, ahlakça en güzel olanıdır. En hayırlınız da ailesine hayırlı olanıdır.’’ (Tirmizi, Rada, 11)

Buradan anlıyoruz ki insanın kalbine iman yerleştikçe güzel hisler ve güzel ahlak zuhur eder. Bu yüzden Hz. Peygamber (s.a.v) imanda kemale ermiş, makam bakımından yükselmiş müminlerin en güzel ahlaka sahip olanlar olduğunu bildirmiştir:

‘’Bana en sevgili olanınız, kıyamet günü de bana mevkice en yakın bulunacak olanınız, ahlakça en güzel olanınızdır. Bana en menfur olanınız, kıyamet günü de mevkice en uzak bulunacak olanınız, gevezeler, boşboğazlar ve yüksekten atanlardır.’’

(Cemaatte bulunan bazıları): ‘’Ey Allah’ın Resulü! Yüksekten atanlar kimlerdir?’’ diye sordular.

‘’Onlar mütekebbir (büyüklük taslayan) kimselerdir!’’ cevabını verdi. (Tirmizi, Birr, 77)

Güzel ahlak devamlı bir ameldir. İnsan devamlı amel işleyemez ama güzel ahlaklı haliyle Allah’ın rızasını kazanabilir. Bu yüzden de Hz. Peygamber (s.a.v) bir hadisi şerifinde güzel ahlakın mizanda en ağır gelen amel olduğunu bildiriyor:

‘’Kıyamet günü mü’min kulun terazisinde güzel ahlaktan daha ağır bir şey bulunmaz. Allah-u Zülcelal çirkin hareketler yapan, çirkin sözler söyleyen kimseden nefret eder.’’ (Tirmizi, Birr, 62)

Hz. Peygamber (s.a.v) ashabına güzel ahlaka dair pek çok pek çok nasihatlerde bulunmuş ve kötü ahlaktan sakındırmıştır: ‘’Müslüman kardeşinin uğradığı felaketi sevinçle karşılama! Allah-u Teala onu rahmetiyle onu felaketten kurtarır da seni musibetlerle imtihan eder.’’ (Tirmizi, Kıyamet, 54)

Gülistan Dergisi

Etiketler :


POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER
SON DAKİKA